Skip to main content

Artiștii care alcătuiesc ansamblul Cantica sunt muzicieni specializați în studiul, recuperarea și diseminarea muzicii și instrumentelor istorice, în special din perioada cuprinsă între secolele XI și XVI. Lucrează împreună de mai bine de 10 ani, desfășurând o amplă activitate concertistică pe întreg teritoriul spaniol și european, cu spectacole de muzică medievală care îmbină teatrul, narațiunea și o mare bogăție timbrală în interpretarea pieselor. Au participat la festivaluri precum Pórtico do Paraíso, FeMÀS, Maremusicum, Festival Sefardí, Noites d’Encanto, IKFEM, Les Heures Musicales, Festival Caprichos Musicales, Festival Tres Culturas, Noches en los Jardines del Real Alcázar, Festivalul de Muzică Veche București și altele, obținând un mare succes de public și critică deopotrivă.

Ansamblul are mai multe proiecte muzicale: pe tema muzicilor andaluze și sefarde, a muzicii trubadurilor și a cavalerilor medievali, precum și proiecte educaționale de muzică medievală pentru copii. Formația a lansat cinci lucrări discografice: El Doncel del Mar, melodías medievales desde Estambul a Costa da Morte (2014), Música para Princesas, Dragones y Caballeros, música medieval para niños (2015), Al Ándalus, música y poesía andalusí (2017), Sephardica (2019) și La Pequeña Juglaresa (2020). În prezent, ansamblul lucrează la înregistrarea albumului Sephardica.

Emilio Villalba este fondatorul ansamblului. Născut în Sevilla în 1976, Emilio Villalba este un artist cu multiple valențe și cu o nestăpânită sete de cunoaștere. Aproape că nu există fațetă a produselor culturale pe care le propune care să nu fie realizată chiar de el: pe lângă activitatea de muzician, este și un talentat desenator, astfel că toate copertele de disc și afișele sale îi poartă semnătura. În plus, realizează partea grafică, dar și cea muzicală, pentru o multitudine de aplicații, jocuri video și cărți pentru copii.

După cum povestește chiar el, și-a început aventura muzicală la vârsta de doar patru ani, cu un micuț pian de jucărie. De atunci nu a mai putut scăpa de acest „virus”, iar în prezent este pasionat de instrumentele de epocă și de interpretările documentate istoric. Poate mânui o colecție impresionantă de instrumente (peste 40, realizate în colaborare cu mai mulți lutieri), cu precădere instrumente cu coarde, printre acestea numărându-se oud-ul arăbesc, saz-ul turcesc, harpa celtică, flașneta, viola da gamba, psalter-ul, rabel-ul și multe altele.

De mai bine de 9 ani colaborează cu Sara Marina, alături de care realizează un efort susținut de descoperire a muzicilor vechi, prezentarea lor unui public cât mai numeros și educarea audienței cu privire la genurile, formele și instrumentele muzicale de odinioară. Împreună au produs trei apariții discografice: Al Andalus, El doncel del mar și Música para princesas, dragones y caballeros. Cel din urmă este dedicat copiilor și îmbină munca de restaurare a unor tradiții muzicale medievale și renascentiste cu fantezia unor povești colorate, dar și cu efortul de a informa publicul tânăr despre instrumentele vechi și formele muzicale ale epocii.

25 Sept, ora 19:00
Sinagoga din Brașov
Sephardica
kyrios

Author kyrios

More posts by kyrios

Leave a Reply